Aντί προλόγου…ας αφήσουμε τους Thess_del_food να σας αυτοσυστηθούν, είμαστε βέβαιοι πως θα σας κερδίσουν και μέσα από τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που του κάναμε, θα σας ταξιδέψουν, θα σας ανοίξουν την όρεξη, αλλά θα σας μάθουν και πολλά μυστικά…
Είμαστε οι Thess_del_food, κατά κόσμον Θάνος Ρουμπής & Ευγενία Ευθυμιάδου!
Εδώ και 4 χρόνια δημιουργούμε ποιοτικό γαστρονομικό περιεχόμενο σε Instagram, Facebook, YouTube, Tik Tok, Podcast αλλά και στο site μας www.thessdelfood.gr όπου ανεβάζουμε πλούσιο υλικό όπως προτάσεις εστιατορίων, άρθρα που αφορούν τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, τον γαστρονομικό τουρισμό, γαστρονομικά ταξίδια από όλη την Ελλάδα αλλά και συνεντεύξεις με chef και ανθρώπους της εστίασης. Κομβικό σημείο στην πορεία του blog ήταν η ομιλία που δώσαμε στα πλαίσια του TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η συμμετοχή μας σε βιβλίο που εκδόθηκε στην Αμερική και αφορά την ελληνική γαστρονομία αλλά και οι συνεντεύξεις μας σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που μας δίνουν δύναμη και ενθάρρυνση για ακόμα πιο δημιουργικές δράσεις.
-Θάνο και Ευγενία, ξέρουμε για εσάς πολλά και τίποτα! Ξέρουμε πως πίνετε τον καφέ σας, ξέρουμε τις γευστικές σας προτιμήσεις, αλλά δεν ξέρουμε κάτι βασικό: Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με όλο αυτό, είχατε πάντα μια αγάπη στο φαγητό και τα ταξίδια ή έτυχε;
Πάντα θεωρούσαμε ότι το να ανακαλύπτουμε διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες και απολαύσεις ήταν ένας τρόπος να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας. Η αγάπη μας για τη γαστρονομία, τις βόλτες στα εστιατόρια αλλά και o έρωτάς μας για τη Θεσσαλονίκη, μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε το γαστρονομικό blog και οδηγό εστίασης του Thess_del_food ή αλλιώς Thessaloniki’s Delicious Food. Τα επαγγελματικά μας προφίλ που έχουν άμεση σχέση με τον γεωπονικό χώρο και την εμπορία τροφίμων σε συνδυασμό με την λατρεία μας για το ποιοτικό φαγητό ενίσχυσαν το κίνητρό μας για τη δημιουργία του Thess_del_food. Επίσης, είμαστε ζευγάρι πάνω από είκοσι χρόνια και η ενασχόλησή μας με το blog, μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε ένα κοινό, δημιουργικό χόμπι. Η ζωή με το Thess_del_food είναι γευστική και κυρίως συναρπαστική!
–Έχετε πλέον ένα πολύ μεγάλο κοινό να σας ακολουθεί στις γαστρονομικές σας αναζητήσεις. Πολλοί βλέπουν να μας μεταφέρετε όμορφες και νόστιμες εικόνες. Όμως κάτι μου λέει ότι τίποτα δεν ήταν ξεκινώντας, αλλά και στη συνέχεια τόσο εύκολο και τόσο όμορφο….Ποιές ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε αρχικά και ποιές δυσκολίες κρύβονται πίσω απ όλα τα όμορφα που βλέπουμε;
Όταν δημιουργήσαμε το Thess_del_food, 4 χρόνια πριν, οι δυσκολίες είχαν να κάνουν περισσότερο με την αποδοχή του blog μας από την γαστρονομική κοινότητα, μια και το food blogging στην πόλη ήταν σε πολύ αρχικό επίπεδο. Τώρα πλέον η κύρια δυσκολία είναι στο να επιλέξουμε τα εστιατόρια, τα οποία θέλουμε να παρουσιάσουμε στα μέσα μας και να οργανώσουμε τα δημιουργικά μας project. Αναζητάμε συνεχώς θέματα που διαφοροποιούνται από τα τετριμμένα. Για παράδειγμα είχαμε κάνει μια δημοσίευση για Έλληνα chef patissier που εργαζόταν στο Παρίσι και με δικό του επιδόρπιο το εστιατόριο κέρδισε αστέρι Michelin. Πρόσφατα φιλοξενήσαμε στο blog μας pastry chef, ο οποίος δημιουργεί υγιεινά επιδόρπια με λιγότερη ζάχαρη και super foods. Αναζητάμε συνεχώς ενδιαφέρον και ποιοτικό περιεχόμενο.
-Ποιά είναι η πιο “νόστιμη πόλη” της χώρας μας; Ξέρω δύσκολο να επιλέξετε μόνο μία, όμως σίγουρα έχετε ξεχωρίσει κάποιες πόλεις με τοπικές γεύσεις που ξεχωρίζουν έναντι άλλων για τις επιλογές και την ένταση στις γεύσεις…
Αρχικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη Θεσσαλονίκη μας. Η Θεσσαλονίκη πάντα αποτελούσε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και η κουζίνα της πόλης είναι ένα γοητευτικό μίγμα ανατολής και δύσης. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί για πολλούς τη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας όπου η εστίαση αποτελεί το λόγο για τον οποίο πολλοί την επισκέπτονται. Κουζίνες με μεσογειακή βάση, street food από κουζίνες του κόσμου και μενού με το βλέμμα στη ανατολή. Τα τραπέζια στη Θεσσαλονίκη βασίζονται στη μοιρασιά και στην ποικιλία των γεύσεων, για τους θεσσαλονικείς το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι.
Φυσικά και η κάθε πόλη έχει τη δική της γαστρονομική ταυτότητα. Αγαπάμε πολύ και την Αθήνα για την ποικιλία των επιλογών που μας προσφέρει αλλά και πόλεις όπως τον Βόλο, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα που διατηρούν τον γαστρονομικό τους χαρακτήρα και δίνουν έμφαση στη διατήρηση και διαιώνιση των παραδοσιακών τους συνταγών.
-Μεταξύ σας γευστικά ταιριάζετε ή να σας κάνουμε εικόνα να έρχεστε σε αντιπαράθεση, αν αυτό όντως είναι καλό ή όχι; Και αν είναι έτσι….ποιός κερδίζει στο τέλος;
Θα λέγαμε ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Αγαπάμε και οι δυο τη μεσογειακή κουζίνα και τα πιάτα που συνδυάζουν ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Οπότε και το μεγαλύτερο ποσοστό των εστιατορίων που επισκεπτόμαστε πρεσβεύουν αυτήν την κουζίνα. Έτσι δεν κερδίζει κανένας, ερχόμαστε… ισοπαλία! J
Στο blog όταν διαφωνούμε για την παρουσίαση κάποιου πιάτου ή κάποιου εστιατορίου, προτιμάμε να μην το παρουσιάσουμε καθόλου παρά κάποιος από τους δυο μας να έχει κάποια αμφιβολία. Το Thess_del_food είναι μια άσκηση ισορροπίας για εμάς και για την ώρα έχουμε βρει τα πατήματά μας και πορευόμαστε βάσει του ενστίκτου μας. Στο τέλος της ημέρας, κάνοντας έναν απολογισμό, χαιρόμαστε όταν βλέπουμε πως το Thess_del_food μας ενώνει και δεν μας διχάζει ούτε στο ελάχιστο!
–Έχετε γευτεί πολλά και σε πολλά μέρη. Έχετε δει πολλές και διαφορετικές κουλτούρες και θέλω να ρωτήσω, από την δική σας σκοπιά πως κρίνετε τους Έλληνες σε σχέση με την σχέση τους με το φαγητό; Ψάχνονται, θέλουν το καλύτερο; Επιλέγουν οικονομικά, θέλουν να μάθουν νέες γεύσεις, μένουν πιστοί σε όσα ξέρουν ή είναι δεκτικοί σε νέες γεύσεις;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες αγαπούν το καλό φαγητό. Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό κερδίζει τους περισσότερους ουρανίσκους. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως ο Έλληνας δεν έχει μια ενιαία γαστρονομική συμπεριφορά. Για παράδειγμα υπάρχει το άτομο που θα πάει κάθε Κυριακή στην ίδια ταβέρνα αλλά υπάρχει και αυτός που θα αναζητήσει κάθε νέο εστιατόριο και θα το επισκεφτεί με σκοπό να ζήσει μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία. Όλοι όσοι αγαπούν τις γαστρονομικές εξόδους πάντως, επιθυμούν στο πιάτο που θα επιλέξουν να υπάρχει κάποια λογική αναλογία μεταξύ της τιμής του και των πρώτων υλών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Λίγες είναι οι φορές που ο πελάτης θα αναλογιστεί ότι πρέπει να συνυπολογιστεί στη κοστολόγηση και η τεχνική αλλά και ο χρόνος που δαπάνησε ο μάγειρας για να εξασκηθεί στην παρασκευή ενός συγκεκριμένου πιάτου και ο χρόνος προετοιμασίας του πιάτου αυτού. Θέλουμε λίγη εκπαίδευση ακόμα στο θέμα αυτό αλλά η απόκτηση γαστρονομικής παιδείας είναι σύνθετη και χρονοβόρα.
-Έχει τύχει να πάτε με ενθουσιασμό κάπου για φαγητό, που έχει μεγάλη φήμη και τελικά ν απογοητευτείτε; Αν θέλετε πείτε μας που έγινε ή για τί είδους φαγητό επρόκειτο!
Έχει τύχει να πάμε σε εστιατόριο με μεγάλη φήμη και να απογοητευτούμε. Είχαμε παραγγείλει κόκκορα με χυλοπίτες και καθώς είχαν μαγειρευτεί μαζί, μικρά κόκκαλα από το κόκκορα είχαν ανακατευτεί με τις χυλοπίτες και προσπαθούσες να τα ξεχωρίσεις καθώς έτρωγες. Θεωρούμε πως ήταν μια άτυχη στιγμή και θα δίναμε μια δεύτερη ευκαιρία στο εστιατόριο αυτό. Πάντα δίνουμε και δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες σε ένα μαγαζί πριν εκφέρουμε άποψη και πάντα συνυπολογίζουμε τυχόν αστάθμητους παράγοντες πχ απουσία του σεφ, έλλειψη προσωπικού κλπ. Μια ακόμα δυσάρεστη στιγμή, ήταν όταν σε εστιατόριο με χώρο όπου η κουζίνα ήταν ανοιχτή προς το κοινό , ο σεφ διαπληκτιζόταν με τα μέλη του προσωπικού. Θεωρούμε πως τα open kitchen εστιατόρια είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα στην εστίαση, αλλά και τα πιο συναρπαστικά ταυτόχρονα. Μας έχει τύχει όμως και επίσκεψη σε εστιατόριο με ανοιχτή κουζίνα όπου όλα λειτουργούσαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, τα μέλη της κουζίνας κινούνταν με σχεδόν χορευτικές κινήσεις στο χώρο, συνεννοούνταν με το βλέμμα και νιώθαμε ότι παρακολουθούμε μια μαγειρική παράσταση και ότι ήμασταν μέρος της κουζίνας τους.
-Είμαι βέβαιη πως έχετε να μας πείτε πολλές ιστορίες από τα ταξίδια σας, που κάποια στιγμή θα μπορούσατε να τις κάνετε και βιβλίο, αλλά θέλω να μας πείτε μια, την πιο έντονη στην μνήμη σας, μια από αυτές που αφηγείστε στους φίλους ξανά και ξανά…
Πραγματικά θα θέλαμε κάποια στιγμή να καταγράψουμε τις εμπειρίες μας σε κάποιο βιβλίο ή να κάνουμε μια μελέτη για τη γαστρονομία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τα ταξίδια, η στιγμή που έχει μείνει έντονα χαραγμένη στη μνήμη μας είναι το ταξίδι μας στη Ιαπωνία, το οποίο ήταν ένα όνειρο ζωής για εμάς. Ανακαλύψαμε την ιαπωνική γαστρονομία αλλά και τον τρόπο ζωής των Ιαπώνων. Η ευγένεια, η τάξη και ο σεβασμός, ήταν εμφανή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Το να παραγγείλεις ένα γεύμα ήταν μια εμπειρία που ξεκινούσε από τη στιγμή που καθόσουν στο τραπέζι και αν είσαι ανοιχτός σε δοκιμές και νέες γεύσεις στην Ιαπωνία, ένα νέος κόσμος θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου: σαλάτα με μαύρα φύκια, Ramen, ομελέτα Tamagoyaki, χταπόδι με Katsuobushi, Okonomiyaki, banana rolls είναι μόνο μερικά από τα πρωτότυπα πιάτα που δοκιμάσαμε και μας γοήτευσαν.
-Να φανταστώ έχετε γνωρίσει πολλούς επιχειρηματίες και ακόμα περισσότερους ανθρώπους της κουζίνας. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των επιχειρηματιών που ξεχωρίζουν και αν θέλετε μιλήστε μας για αγαπημένους σας μάγειρες και ζαχαροπλάστες, έχετε γνωρίσει κάποιους που ξεχωρίσατε και γιατί;
Έχουμε όντως γνωρίσει πολλούς επιχειρηματίες και πολλούς ανθρώπους της κουζίνας. Οι επιχειρηματίες που ξεχωρίζουν δεν είναι αυτοί που δίνουν έμφαση μόνο στον οικονομικό παράγοντα, αλλά αυτοί που εκπαιδεύουν σωστά το προσωπικό τους, το αμείβουν δίκαια και με συνέπεια και περνούν πολλές ώρες της ημέρας μέσα στο μαγαζί τους παρατηρώντας κάθε λεπτομέρεια. Αγαπημένος μάγειρας είναι ο Μανώλης Παπουτσάκης, ο οποίος δίνει έμφαση στη χρήση ποιοτικών πρώτων υλών και ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων. Πιάτα όπως κεφτεδάκια αρνίσια με ρεβυθόκρεμα, ζιγούρι με κρέμα τραχανά, καπνιστό σκουμπρί με σιτάρι ταμπουλέ, πατάτες με στάκα και αυγοτάραχο, είναι μόνο λίγα από τα αγαπημένα μας πιάτα. Ο ζαχαροπλάστης που θαυμάζουμε είναι ο Νίκος Μπόικος, ο οποίος με την καριέρα που κάνει στο Παρίσι, αποτελεί για εμάς μια απόδειξη πως το πάθος και η διάθεση για δουλειά είναι καθοριστικά για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.
-Σε πρόσφατο ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη είχατε την τύχη να βρεθείτε στο εστιατόριο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου. Τι φάγατε εκεί και ποιά είναι η εμπειρία που σας έμεινε; Αν είχατε την τύχη να γνωρίσετε την Μαρία, πως σας φάνηκε; Τι σας είπε;
Θαυμάζαμε χρόνια τη Μαρία Εκμεκτσίογλου και αυτό το ταξίδι ήταν η τέλεια ευκαιρία να δοκιμάσουμε και την κουζίνα της: κουζίνα του Αιγαίου με πολίτικες πινελιές. Αρώματα και μπαχαρικά συνοδοιπόροι σε ένα γευστικό ταξίδι με πιάτα θαλασσινών και κρεατικών. Εστιάσαμε στα θαλασσινά και παραγγείλαμε για κυρίως πιάτα μακαρονάδα θαλασσινών και τσιπούρα γεμιστή με χόρτα εποχής και ξινό μήλο. Δοκιμάσαμε πολλά ορεκτικά όπως ντολμαδάκια, αλμυρίχια, παντζάρι με γιαούρτι και δοκιμάσαμε και ένα πολίτικο πιάτο με συκώτι μαγειρεμένο στο βούτυρο με λαχανικά. Όλα πεντανόστιμα και άψογα μαγειρεμένα. Η κ. κ.Εκμεκτσίογλου πολύ φιλόξενη και φιλική μας υποδέχτηκε θερμά, μας μίλησε για τις εμπειρίες της στην εστίαση και τα μελλοντικά της σχέδια. Θεωρούμε ότι είναι ένα άψογο παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας, μια και πρόσφατα άνοιξε ακόμα ένα κατάστημα στο Bodrum ενώ και φέτος θα συνεχίσει τη συνεργασία της με πανεπιστημίο στην Κωνσταντινούπολη, όπου διδάσκει γαστρονομία.
-Street food, διεθνοποίηση της κουζίνας, βραβεία και σκούφοι σε πιάτα που απομακρύνονται από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Κάποιοι μάχονται να την κρατήσουν ζωντανή και άλλοι προχωρούν δημιουργικά πάνω σε αυτή, ώστε να είναι κάπου στη μέση. Ποιά είναι η γνώμη σας για όλα αυτά;
Η χρυσή τομή για την εξέλιξη της κουζίνας θεωρούμε πως βρίσκεται στον συνδυασμό της δημιουργικότητας έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο και στην παράδοση. Η χρήση παραδοσιακών πρώτων υλών, μαγειρεμένων με σύγχρονες δημιουργικές τεχνικές είναι αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Φάβα Σαντορίνης με αυγό ποσέ, βελουτέ τσουκνίδας με λιαστή ντομάτα, χταπόδι με κρέμα φασολάδας, μπάτζος τηγανητός με κρέμα λεμόνι είναι κάποια τέτοια παραδείγματα. Αυτό που εμείς παρατηρούμε είναι πως λίγοι είναι αυτοί που μένουν στάσιμοι, οι περισσότεροι συμπλέουν με την τάση αυτή. Όσον αφορά το street food, υπάρχει σημαντική εξέλιξη, μια και πολλά ταχυφαγεία έχουν την τάση να μετατραπούν σε fast casual εστιατόρια, σε εστιατόρια δηλαδή που σερβίρουν ποιοτικά, μεταμοντέρνα street food, όπως για παράδειγμα γύρο σε ζύμη από κρουασάν και κρητικά ντοματίνια, bao ban με γαρίδες και κρέμα μπουγιουρντί, sandwich με προζυμένιο ψωμί, παστράμι και γραβιέρα Κρήτης. Όλα αυτά μπορεί να είναι πρωτόγνωρα, είναι όμως ένας καλός τρόπος να εμπλουτίσει ο Έλληνας τη γευστική του παλέτα και να εξελιχθεί γαστρονομικά.
–To πιάτο και το γλυκό, που θα τρώγατε ξανά και ξανά και δεν θα βγάλετε ποτέ από την μνήμη σας…
Το γλυκό που θα τρώγαμε ξανά και ξανά είναι το αγαπημένο Τρίγωνο Πανοράματος, όπως το βρίσκεις στα αυθεντικά ζαχαροπλαστεία στην πόλη που το πρωτοδημιούργησαν. Αυτός ο συνδυσμός της τόσο βελούδινης κρέμας που έρχεται σε αρμονία με το ξεροψημμένο και σιροπιασμένο φύλλο κρούστας είναι μοναδικός και πεντανόστιμος. Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε ένα πιάτο, θα επιλέγαμε το πεντανόστιμο ριζότο μανιταριών με θαλασσινά και λάδι τρούφας του αγαπημένου μας σεφ Βαγγέλη Ταμίλια. Σας περιμένουμε στην πατρίδα μας τη Θεσσαλονίκη για να δοκιμάσετε και εσείς τα πιάτα της σύγχρονης Σαλονικιώτικης κουζίνας, να κάνετε τις βόλτες σας στα Λαδάδικα και στην Άνω Πόλη και να ζήσετε νόστιμες στιγμές που θα μείνουν στη μνήμη σας για πάντα.
Περισσότερα: https://www.thessdelfood.gr/
Ιnstagram: https://www.instagram.com/thess_del_food/