logo
...η πόλη στα χέρια σου
logo
...η πόλη στα χέρια σου

Despoina: Χίλια φύλλα και άλλες τόσες ιστορίες θα σας πω…

Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε και άνθρωποι που ζουν μέσα από το φαγητό…

Αν μάθεις να τρως, κάνοντας εικόνες και ακούγοντας τις ιστορίες πίσω απ ότι γεύεσαι, τότε πίστεψε με…όλα είναι πιο νόστιμα!

Τα φαγητό, πόσο μάλλον το γλυκό, οφείλει να συγκινεί, γιατί όσο νόστιμο και αν είναι, τότε και μόνο τότε θα καταφέρει να το κουβαλάς για πάντα στην μνήμη σου, η ανάκληση της οποίας θα σε κάνει να το γεύεσαι ξανά και ξανά!

Χίλια φύλλα και άλλες τόσες ιστορίες έχω να σας πω εγώ για την Despoina, για τ όνομα συνώνυμο του “καλύτερου μιλφέιγ” της Αθήνας!

Σίγουρα για κάθε φύλλο, έχω να εξιστορήσω και από μια…εσείς;

Όχι; Μμμμ… ή δεν έχετε γευτεί το μιλφέιγ τους ή δεν ξέρετε να το απολαμβάνετε!

Για εμένα το μιλφέιγ της Despoinas, ήταν η παρηγοριά μου, η χαλαρωσή μου, η μυρωδιά της μαμάς μου και η δύναμη μου για να συνεχίσω μια δύσκολη απαιτητική εβδομάδα. Ήταν τα πρώτα χρόνια που ήρθα στην Αθήνα, που για κάθε δύσκολη εβδομάδα στην εφημερίδα και στο κανάλι, βρίσκαμε εκεί με την συνάδελφο και φίλη μου Ελισάβετ, λίγο χρόνο για εμάς…

Κάθε εβδομάδα μας έκλεινε στην Φιλοθέη και στην Despoina….σχεδόν δάκρυζα όταν γευόμουν το μιλφέιγ τους, το γλυκό που πάντα έφτιαχνε η μητέρα μου στις γιορτές του σπιτιού μας, αφού κατά γενική ομολογία, το έφτιαχνε εξαιρετικά καλά!

Και εγώ, εγώ σε κάθε μικρή και μεγάλη έκρηξη που ένιωθα στον ουρανίσκο μου, θυμόμουν οικογενειακά τραπέζια, συγκινήσεις, χαμόγελα….και το μιλφέιγ της Despoinas, μύριζε κάτι από την ασφάλεια που νιώθεις με τους δικούς σου ανθρώπους!

Νομίζω, πως τελικά έχω να σας πω πάνω από 1000 ιστορίες, ιστορίες που ανακαλώ από την μνήμη μου τρώγοντας το, αλλά και ιστορίες που γεννήθηκαν εκεί στην Φιλοθέη!

Επιτυχίες, αποτυχίες, έρωτες, χωρισμοί, επανδυνδέσεις, δυσκολίες, αγώνες, προαγωγές….όλα συνδεδεμένα με την Despoina και το μιλφέιγ της!

Και αν με ρωτήσεις αν απλώς έτυχε, θα σου πω όχι, πέτυχε….γιατί όταν μια γεύση καταφέρνει να σε συνεπάρει, να σε κερδίσει και να σε συγκινήσει τόσο πολύ, τότε απλά η συνταγή και οι άνθρωποι που την ακολούθησαν, πέτυχαν τον λόγο της ύπαρξης της, το να γεννήσει συναισθήματα και να ξυπνήσει μνήμες, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες!

Το μιλφέιγ της Despoinas, είτε στην κλασσική μορφή του, είτε μέσα από τις παραλλαγές του, καταφέρνει να ξεσηκώνει όλες σου τις αισθήσεις, κρύβει αγάπη, μεράκι και συναίσθημα, που με μαγικό τρόπο περνούν σε αυτόν που το γεύεται!

Για το καλύτερο μιλφέιγ της Αθήνας, όλα ξεκίνησαν το 1987, από τη Νέα Ερυθραία και το κατάστημα Despoina, που βρίσκουμε μέχρι και σήμερα εκεί. Εκεί θα βρεις και τον Λουκά ένα από τα παιδιά της Δέσποινας, που συνεχίζει την παράδοση ως η δεύτερη γενιά μαζί με την αδελφή του την Τέτα που μαθήτευσε δίπλα στον Ελληνογάλλο σεφ Ζηλ Δεληγιάννη!!!

Μαζί , αλλά και με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, με αγάπη και σεβασμό σε όσα τους άφησαν οι γονείς τους, συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους!

Η ιστορία συνεχίζεται λοιπόν και δεν γράφεται απλά με μεγάλα γράμματα, αλλά με σφολιάτα και κρέμα….

Όσο για το ταξίδι; Ξεκίνησε από την Αφρική και με βάση την κλασική συνταγή του μιλφέιγ, έκαναν τις δικές τους αλλαγές και προσθήκες, με κριτήριο τις δικές τους ζαχαροπλαστικές αλλά και γευστικές προτιμήσεις, δημιουργώντας την δική τους μοναδική και μυστική συνταγή!

Έχω προσπαθήσεις πολλές φορές να αποκρυπτογραφήσω αυτή την συνταγή, αλλά δεν βρίσκω τίποτα πέρα από το προφανές: Τραγανή σφολιάτα, αφράτη κρέμα και τριμμένο αμύγδαλο ανάμεσα στις στρώσεις!!!

Δεν έχει όμως και σημασία….η μαγεία άλλωστε σε αυτό ακριβώς κρύβεται, στ ότι δεν ξέρεις και μαντεύεις, όπως ακριβώς προσπαθείς να μαντέψεις το πρόσωπο της Δέσποινας…

Πως να είναι άραγε η γυναίκα, που σου έχει χαρίσει μερικές από τις πιο έντονες και γευστικές στιγμές σου στην Αθήνα;

Ο καθένας μας φτιάχνει μια διαφορετική εικόνα, όμως όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο αποτέλεσμα: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΛΦΕΙΓ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

Καλή μας απόλαυση….με πολλές πολλές ιστορίες!

Καταστήματα Despoina, θα βρείτε στις εξής περιοχές:

N.Eρυθραία, Ψυχικό, Κολωνάκι, Γλυφάδα, Ν.Σμύρνη, Φιλοθέη, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρη

Ακολούθησε τα γλυκά βήματα τους στο instagram: https://www.instagram.com/despinamillefeuilles/

Διαβάστε ακόμη...