logo
...η πόλη στα χέρια σου
logo
...η πόλη στα χέρια σου

Πεδιαδιτάκης: Ή θα βούλιαζα στην αυτολύπηση ή θα πετύχαινα!

Λένε πως σ ένα παιχνίδι τράπουλας, σημασία δεν έχει τι χαρτί θα σου πέσει, όχι δεν είναι θέμα τύχης, αλλά πως εσύ θα επιλέξεις να παίξεις το κάθε φύλλο. Λένε επίσης, πως σημασία δεν έχει πόσο μικρή είναι η ποσότητα του νερού στο ποτήρι, αλλά αν εσύ θα επιλέξεις να το δεις μισογεμάτο ή μισοάδειο! Και σε όλα αυτά ο νεαρός, αλλά ήδη πετυχημένος και πολλά υποσχόμενος pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης, απαντά μέσα από την στάση της ζωής του:

Είχα δυο επιλογές: Να βουλιάξω στην αυτολύπηση ή να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι θα παλέψω με κάθε θυσία για το όνειρό μου…“!

Γνωρίζοντας από κοινούς γνωστούς, το πόσο δύσκολα του τα έφερε η ζωή, αναρωτιόμουν, πόση δύναμη έκρυβε αυτός ο άνθρωπος μέσα του, για να μην επιτρέψει στον εαυτό του να πέσει και πόση δύναμη ψυχής για να εκτοξευθεί! Θαρρώ πως ο Σπύρος, είναι το καλύτερο πρότυπο για κάθε άνθρωπο που τώρα ξεκινά, αλλά και η απάντηση σε όλους αυτούς τους νέους που επιλέγουν να χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την κρίση, τις οικογενειακές δυσκολίες και πόσα άλλα πράγματα, για το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν τα όνειρα τους, ότι δεν βρήκαν αυτό που αγαπούν για να το κάνουν και για να ξεχωρίσουν!

Ας γνωρίσουμε καλύτερα ένα από τα πιο υγιή πρότυπα της εποχής μας, μέσα απ όλα όσα μοιράστηκε μαζί μας stokolonaki.gr!

Ο κόσμος βλέπει έναν νέο άνθρωπο πριν αγγίξει τα 30 του, να παίρνει συνεχόμενες διακρίσεις και να συνεργάζεται με 2στερα και 3στερα εστιατόρια. Αυτή, είναι η κορυφή του “παγόβουνου”, πίσω από αυτή φαντάζομαι κρύβονται πολλές θυσίες, ώρες δουλειάς και συνεχόμενη εκπαίδευση…

Συμφωνώ με την τοποθέτησή σας γιατί είναι λογικό ότι σε κάθε τέχνη, δεν αρκεί να διαθέτει κανείς ένα ταλέντο για να φτάσει κάπου. Αν δεν είναι αποφασισμένος να κάνει θυσίες να κοπιάσει και δώσει το 100% των δυνατοτήτων του θα παραμείνει στο μέσο όρο. Νομίζω ότι με στοχοπροσήλωση, θέληση, επιμονή και θυσία έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει κάποιος.

Μοιραστείτε μαζί μας αν θέλετε, όλα αυτά που ζήσατε, για να φτάσετε εδώ – Υπήρχε στιγμή που σκεφτήκατε να εγκαταλείψετε και αν ναι, τι σας κράτησε;

Αναγκάστηκα να δουλεύω σκληρά γιατί ενώ ήμουν 14 ο πατέρας μου έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, μετά από μερικά χρόνια έπαθε ένα τρομακτικό τροχαίο και τον έχασα νωρίς από μια ασθένεια στο αίμα.

Είχα δυο επιλογές: Να βουλιάξω στην αυτολύπηση ή να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι θα παλέψω με κάθε θυσία για το όνειρό μου…  Φιλοξενήθηκα από τους θείους μου στην Αθήνα για να τελειώσω τη σχολή μου ενώ ταυτόχρονα δούλευα.  Τότε ορκίστηκα πως θα είμαι όρθιος όσο σκληρά και αν είναι. Δούλεψα διπλές βάρδιες, χωρίς γκρίνια  επίμονα, χωρίς προσωπική ζωή για χρόνια,  ότι χρήματα έβγαζα τα χρησιμοποιούσα μόνο για να κάνω σεμινάρια. Ήμουν συνεχώς σε εγρήγορση. Είχα πάντα ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μου, στοχευμένα μόνο σε ότι αφορούσε την εκπαίδευσή μου,  σεβάστηκα την εμπειρία των δασκάλων μου, έπεσα σηκώθηκα, μάτωσα κάποιες φορές. Όλο αυτό ήθελε μεγάλη αντοχή και δύναμη άλλα δε θυμάμαι να υπήρξε έστω μια στιγμή που είχα την πολυτέλεια να πω ότι θα τα παρατήσω.

 Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, θα κάνατε κάτι διαφορετικά, θ αλλάζατε κάτι ή κάποιες από τις αποφάσεις σας; – Αν και η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρός αναγκαστήκατε να αναλάβετε πολλές υποχρεώσεις και μάθατε από αγώνα και σκληρή δουλειά, θεωρείτε ότι σταθήκατε και λίγο τυχερός; Παίζει δηλαδή ρόλο η τύχη στην καριέρα ενός ανθρώπου;

Εξαρτάται από το τι θεωρεί κανείς τύχη. Τυχερός ένιωθα πάντα για την κάθε μέρα που μου χαρίζεται, πράγματα που οι άλλοι θεωρούσαν δεδομένα όπως το ότι έχω υγεία , όραση, τη μητέρα μου τα αδέρφια μου τους ανθρώπους που αγαπώ, είναι αστείο αλλά ακόμη και την ώρα που πίνω νερό νιώθω ευγνωμοσύνη. Θεωρώ ότι κανείς δε μου χρωστάει τίποτα και ότι έρχεται στη ζωή μου είναι δώρο. Αυτό νομίζω ότι ενισχύει τη λογική μου και με κάνει να νιώθω γεμάτος, τυχερός, χαρούμενος κι απ αυτή τη δεξαμενή  να αντλώ δύναμη όταν τη χρειάζομαι. Αποδέχομαι τις επιλογές μου γιατί αν δεν το κάνω αυτό είναι σαν να απορρίπτω ένα κομμάτι της ζωής μου. Πιστεύω πως η ζωή είναι πολύτιμη.   

  Έχω την αίσθηση κυριε Πεδιαδιτάκη, ότι “έχει γράψει” μέσα σας η Σπονδή και η συνάντηση σας με τον κ.Τραστέλη, που είναι γνωστό στον χώρο μας, ότι χαρίζει απόλυτη στήριξη και κυρίως ελευθερία. Θεωρώ πως εκεί ανακαλύψατε τον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας. Νιώθω, γνωρίζοντας την δουλειά σας εκεί, πως ήταν ένας χώρος, που ίσως εξέπληξε και εσάς τον ίδιο. Είναι κάπως έτσι τα πράγματα;

Η σπονδή είναι σταθμός στην πορεία μου. Ο κ. Τραστέλλης με εμπιστεύτηκε. Αυτό ήταν τιμή, ευθύνη και τύχη ταυτόχρονα. Είναι μια ηγετική φυσιογνωμία ένας άξιος άνθρωπος. Αν παίρνω εμπιστοσύνη και καλές κριτικές από τέτοιους ανθρώπους είμαι σίγουρος η έμπνευση ενισχύεται και  ότι μπορώ να εξελίσσω συνεχώς την τέχνη μου. 

  Έχετε δηλώσει πολλές φορές ότι είστε πολύ ευχαριστημένος με το επίπεδο των νέων ζαχαροπλαστών. Είναι αυτό αποτέλεσμα σωστής δουλειάς και προετοιμασίας, από την προηγούμενη γενιά; Και τι οφείλει να προσθέσει η δική σας γενιά ζαχαροπλαστικά;

Είναι σίγουρο ότι εμείς οι νεότεροι ανεβήκαμε πάνω στις πλάτες των παλαιότερων έτσι μας χαρίστηκε τη δυνατότητα να δούμε πιο πέρα. Αυτό συμβαίνει και στην επιστήμη, στην τέχνη, και σε κάθε εξειδίκευση. Η δική μας γενιά είναι καλό να προσθέσει εκτός από καλύτερη ποιότητα υλικών και περισσότερη σημασία στη λεπτομέρεια που αφορά τη γεύση και την εμφάνιση των γλυκών.  

Πόσο δύσκολο είναι ένας τόσο νέος άνθρωπος, με συνεχόμενες διακρίσεις και μεγάλες συνεργασίες, να παραμείνει προσγειωμένος; Δεν υπήρχε στιγμή, να σας το πω απλά που έστω για λίγο “καβαλήσατε το καλάμι”;

Στην πορεία της ζωής μου έχω παρατηρήσει πως όταν έρχεται μια επιτυχία, κάτι χαμογελά μέσα μου και λέει «καλά το πας» Αρκεί σ εμένα σαν ανατροφοδότηση αυτό το χαμόγελο. Κι αυτός είναι ό λόγος που δεν είναι εφικτό να καβαλήσω το καλάμι, όπως είπατε. Αν ο εαυτός σου είναι ικανοποιημένος απ αυτό το «καλα το πας» δεν έχεις ανάγκη να υποτιμήσεις κανένα για να νιώσεις καλύτερος, ουτε να καυχηθείς για ότι έχεις η κάνεις. Νομίζω ότι αυτό το κάνουν οι άνθρωποι που νιώθουν ανασφάλεια και προσπαθούν να καθορίσουν την εικόνα τους μόνο από τη γνώμη των άλλων γιατί οι ίδιοι δεν έχουν καθορίσει ταυτότητα.

Συνεργάζεστε με επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα, αφού αναλαμβάνετε το στήσιμο ζαχαροπλαστείων και γενικότερα την συμβουλευτική. Πόσο εύκολη είναι η δική σας προσαρμογή σε αυτό; Φαντάζομαι ότι ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης ή το κοινό που απευθύνεστε, θα πρέπει να δουλέψετε και διαφορετικά…

Αρκετοί επιχειρηματίες με επιλέγουν για στήσιμο καταστήματος και συμβουλευτική, Ευτυχώς είναι τόσοι πολλοί που έχω την πολυτέλεια να επιλέγω κι εγώ, σε μια εποχή που η εστίαση περνάει κρίση. Είμαι προσαρμοστικός. Το σημαντικότερο για μένα είναι να ξέρω τι ακριβώς θέλω να κάνω , να είναι ρεαλιστικός ο στόχος μου, μετά χαρτογραφώ το δρόμο για να φτάσω στο αποτέλεσμα που θέλω. Όταν δουλεύω με μια ομάδα, δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό της κάθε διαφορετικής  προσωπικότητας και στα κίνητρα που θα έχει κάποιος για να εκπαιδευτεί και να κάνει σωστά αυτό που του αναθέτω. Είναι βέβαιο πως θα βγάλει τον καλό του εαυτό και θα συνεργαστεί με τους άλλους για τον κοινό στόχο. Οι δεμένες ομάδες φέρνουν αποδεδειγμένα τέλεια αποτελέσματα για όλους.

 Έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά οι επιχειρηματίες που επενδύουν σε υπηρεσίες consulting και πιστεύετε ότι στο μέλλον, επιτέλους, θα είναι δεδομένο για όλους;

Οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να επενδύσουν σε υπηρεσίες consulting  γνωρίζουν την αξία της επένδυσης είναι πρωτοπόροι και επιχειρηματικά  ευφυής, όσο εξελίσσεται ο κλάδος τόσο θα αυξάνονται οι επιχειρηματίες.

 Αν δύο άνθρωποι, κάνουν την ίδια συνταγή, με τις ίδιες τεχνικές γνώσεις και την ίδια καλή πρώτη ύλη. Είναι βέβαιο, ότι δεν θα κάνουν το ίδιο γλυκό. Το καλύτερο γλυκό από τα δύο, ποιο κρυμμένο μυστικό θα έχει, εκτός από αγάπη…

Η αγάπη δεν είναι μυστικό είναι η δύναμη που συνενώνει και κάνει κάθε τέχνη και κάθε καρδιά  ν ανθίζει. Το καλύτερο γλυκό θα το κάνει αυτός που θα έχει περισσότερη εμπειρία και βασικό χαρακτηριστικό στην ιδιοσυγκρασία του να είναι η τάξη και η σημασία στη λεπτομέρεια.

 Από τα εστιατόρια, στο χώρο του ζαχαροπλαστείου και στο Ourse στην Γλυφάδα! Πρόκειται για ένα δικό σας επιχειρηματικό βήμα;

Σχεδιάζαμε το Οurse 1 χρόνο πριν ανοίξει. Οι συνεργάτες μου μου ανέθεσαν το σχεδιασμό όλου του μαγαζιού. Τον εξοπλισμό, τη ταυτότητά του, το προσωπικό και την εκπαίδευση του. Αν και δεν είναι δικό μου επιχειρηματικό βήμα χαίρομαι που δημιουργήσαμε μια νέα πρόταση στην αγορά με πολύ γρήγορη αποδοχή από τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη...