logo
...η πόλη στα χέρια σου
logo
...η πόλη στα χέρια σου

Κληματαριά: Το δώρο του Θεού στις ζωές μας…

Η Κληματαριά, στο κέντρο της Αθήνας και στην Πλατεία Θεάτρου, είναι θαρρώ το δώρο του Θεού στις ζωές μας…

Είναι ο Θεός ή μια υπερδύναμη, που καθημερινά δίνει ενέργεια στους ιδιοκτήτες, την Μαρία και τον σύζυγο της, να κρατούν ζωντανή την ελληνική, την αυθεντική ελληνική κουζίνα, την ταβέρνα που όλοι αγαπάμε και που όλους μπορεί να μας ενώσει, σηκώνοντας τα ποτήρια, χαλαρώνοντας την γραβάτα και τσουγκρίζοντας “εις υγείαν”!

Η παραδοσιακή, η αυθεντική ή αθηναϊκή ταβέρνα, είναι πια είδος προς εξαφάνιση και η Κληματαριά μένει εκεί...ανένδοτη να παραδώσει και παραδοθεί, με τους ιδιοκτήτες άγρυπνους φρουρούς, να μην την αφήνουν να χαθεί…

Η Κληματαριά κοντεύει έναν αιώνα ζωής….αφού πρωτοεμφανίστηκε το 1927 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, να κάνει αυτό που αποτελεί την πετπουσία της ταβέρνας, να χαρίζει δυνατές, καθαρές ελληνικές γεύσεις, προσφέροντας μας ελευθερία και χαλάρωση…αφού ναι, στον χώρο της ταβέρνας, είσαι πάντα πιο “εσύ”, πιο ανέμελος, πιο χαλαρός, κάτι στ οποίο συμβάλλει η καλή ελληνική ζωντανή μουσική!

Από τότε, από το 1927, εκεί συνδυαζόταν το καλό, το τίμιο φαγητό, σε ποιότητα και τιμή, με την μουσική….αυτό κάνουν μέχρι και σήμερα, χωρίς τίποτα να έχει αλλάξει, ενώ όλα δίπλα μας αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και δεν ξέρω, αλλά εμένα αυτό με γοητεύει!

Ναι, η Κληματαριά είναι μια ιστορική ταβέρνα, τόσο ιστορική που από εκεί παρέα με τα όργανα τους, διασκεδάζοντας τον κόσμο της τότε Αθήνας, πέρασαν μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Βαμβακάρης και ο Παπαϊώανου!

Δοκιμάστηκε το 2005, όταν κάηκε ολοκληρωτικά και οι ιδιοκτήτες της, είτε έπρεπε να την εγκαταλείψουν, είτε να την αναγεννήσουν, επιλέγοντας για καλή μας τύχη το δεύτερο!

Ανατριχιαστική η εξομολόγηση της Μαρίας, ιδιοκτήτριας και μαγείρισσας του μαγαζιού: “Όταν ήρθαμε ήταν όλα στάχτες, κάποιοι εργάτες προσπάθησαν να ρίξουν κάτω κάποια βαρέλια που κρέμονταν με κρασί. Τα βαρέλια έσπασαν και το κρασί χυνόταν στις στάχτες σαν αίμα…ο σύζυγος μου δεν άντεξε, έκλαψε”!

Περνώντας το κατώφλι, θα ξεχάσεις ότι είσαι στην Αθήνα, θα νομίζεις πως είσαι σε κάποιο μικρό χωριό και σ ένα μικρό, ζεστό, φιλόξενο και όμορφο ταβερνάκι….Η αύρα της Μαρίας, που σπούδασε Φιλοσοφική, όμως μια μέρα βρέθηκε να ζητά δουλειά στην Κληματαριά, όντας σήμερα παντρεμένη με τον τότε εργοδότη της, είναι τόσο ήρεμη και τόσο αισιόδοξη. Μεγάλωσε με μαμά και αδελφή μαγείρισσες στην Πόλη, έμαθε τα μυστικά τους, αγάπησε το φαγητό και τελικά έμελλε, όλη της η ζωή να στραφεί γύρω από αυτό!

Την ώρα που εκεί έξω, γίνεται μια μάχη για το καλύτερο σούσι της πόλης, για την πιο gourme δημιουργική κουζίνα, την ώρα που νιώθεις να χάνεσαι από τις πολλές πληροφορίες, την ώρα που ψάχνεις τον εαυτό σου, την ταυτότητα σου, την ηρεμία σου βρε αδελφέ…πέρνα μια βόλτα από την Κληματαριά και πίστεψε με, θα έρθει η ψυχή σου ν αγαλλιάσει και η καρδιά σου να φτερουγίσει. Πιο απλά, δεν γίνεται, πιο αυθεντικά, δεν έχει!

Θα γυρίσεις πίσω, σε άλλες εποχές, σε αυτές που οι άνθρωποι ήταν καλύτεροι, είχαν λιγότερα, αλλά εκτιμούσαν περισσότερο…θα θυμηθείς τι πραγματικά έχει αξία, θα οδηγηθείς στην δική σου ενδοσκόπηση και θα φύγεις άλλος άνθρωπος!

Όπως λέμε…επιστροφή στην φύση, εγώ θα σου πω…επιστροφή στην αυθεντικότητα και στην παράδοση! Στην απλότητα, που τόσο τελικά αξίζει!

Εννοείται, ότι θα συνδυάσεις το φαγητό σου με καλή ζωντανή μουσική….και γλέντια, που τους ενώνουν όλους, γνωστούς και αγνώστους!

Και πριν κλείσω, θα μου επιτρέψεις να σου προτείνω να δοκιμάσεις οπωσδήποτε σαλιγκάρια, γίγαντες και φυσικά τον μουσακά της Μαρίας, με τυριά και όχι με μπεσαμέλ!!!!

Ακολούθησε την σελίδα τους, για να ενημερώνεσαι για τις μουσικές εκδηλώσεις που φιλοξενούν κάθε εβδομάδα: https://www.facebook.com/klimataria.taverna

Πλατεία Θεάτρου 2

Τηλέφωνο: 2103216629

Διαβάστε ακόμη...