logo
...η πόλη στα χέρια σου
logo
...η πόλη στα χέρια σου

Kora: Μεταφράζοντας την επιτυχία του πιο πετυχημένου Φούρνου

Διαβάζω και ξαναδιάβαζω άρθρα για τον πιο πολυσυζητημένο φούρνο του 2020!

Kora τ όνομα του και σίγουρα κάπου θα τον έχει πάρει το αφτί σου! Αν δε ανηφορίζεις συχνά προς το Κολωνάκι, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου έχει ξυπνήσει όλες τις αισθήσεις περνώντας απ έξω….

Αρχικά σίγουρα θα σ εντυπωσίασαν οι ουρές του κόσμου, που περιμένουν υπομονετικά, όμως φτάνοντας λίγο πιο κοντά νιώθεις αυτή την ευλογημένη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού….δεν αντιστέκεσαι, μένεις και εσύ στην ουρά σκεπτόμενος πως κάτι πολύ καλό θα σε περιμένει εκεί και καλώς σκέφτεσαι, αφού λίγα λεπτά αργότερα και περνώντας το κατώφλι, σχεδόν θεατρικά, σαν ιεροτελεστία θα δεις την μεγάλη τζαμαρία που χωρίζει τον χώρο που βρίσκεσαι με το εργαστήριο, αμέσως μετά θα σε ξαφνιάσουν με την εξυπηρέτηση τους οι πωλήτριες, ενώ δοκιμάζοντας το προζυμένιο ψωμάκι τους και τις σφολιάτες τους, θα είσαι πλέον ταγμένος οπαδός του Kora!

Για να σε επαναφέρω στην πραγματικότητα, έλεγα πως διαβάζω και ξαναδιαβάζω άρθρα και προσεγγίσεις για το ποιος είναι ο λόγος που ο Φούρνος Kora στο Κολωνάκι πέτυχε σε σημείο μάλιστα να είναι ξακουστός μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, σε όλη σχεδόν την χώρα….και θλίβομαι όταν βλέπω ότι δεν έχει αποτυπωθεί το αυτονόητο!

Ένας νέος φούρνος, ένας φούρνος της νέας εποχής σε όλα τα επίπεδα, που ερχόμενος έφερε μαζί του κάτι από τα παλιά! Τόσο απλό!

Το παλιό, είναι που τον κάνει τόσο ξεχωριστό! Η μυρωδιά που σας έλεγα, η μυρωδιά που σε συνεπαίρνει περνώντας απ έξω….και η γεύση, η γεύση του ψωμιού που είναι αυτή, αυτή που κάποιοι ποτέ δεν γεύτηκαν ή αυτή που τους θυμίζει λίγο το ψωμί της γιαγιάς ή του φούρνου στο χωριό που μεγάλωσαν!

Μέσα σε μια σύγχρονη εποχή, που ξεφύγαμε από τις βάσεις της γαστρονομίας ελέω μιας gourme εποχής και μόδας, έχοντας ξεχάσει από που ξεκινήσαμε και με ποιες γεύσεις μεγαλώσαμε, έχοντας πια αυτοματοποιήσει ακόμα και την παραγωγή του ψωμιού, έρχεται ένας Φούρνος, να μας μάθει ή να μας θυμίσει, τι σημαίνει “ψωμί που γίνεται με αγάπη”, με σκληρή δουλειά, με τα χέρια να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και το μεράκι να το ζυμώνει και να το πασπαλίζει με φροντίδα, δημιουργώντας το από το Α εως το Ω!

Γι αυτό πέτυχε ο φούρνος Kora, γιατί οι μυρωδιές που φτάνουν στο πεζοδρόμιο ξεσηκώνουν μνήμες, μνήμες ψωμιού από το χωριό, που πλέον δεν βρίσκεις στην Αθήνα…είναι η οικειότητα που δημιουργούν, οι αναμνήσεις που ξεσηκώνουν και οι καθαρές γεύσεις που μόνο απολαμβάνεις, χωρίς να ταλαιπωρούν το στομάχι σου!

Δεν είναι ένα ακόμα ζυμάρι. Είναι το ψωμί του Kora και είναι μια κατηγορία μόνο του!

Δεν είναι ο εύκολος δρόμος αυτός που επέλεξαν, όμως τους εύκολους δρόμους ποτέ δεν τους θυμάσαι, είναι οι δύσκολοι, οι πιο ξεχωριστοί που κάνουν την καρδιά σου να χτυπά δυνατά, την φαντασία σου να παίρνει φωτιά και τις εικόνες και τις γεύσεις που αποτυπώνεις να μένουν αξέχαστες!

Μαθαίνοντας στα δύσκολα, δουλεύοντας απαιτητικά και με πειθαρχία, επέστρεψαν στην Ελλάδα, ένωσαν την αγάπη τους και τις γνώσεις τους για το ψωμί και την ζαχαροπλαστική, χωρίς καμία έκπτωση στον ποιοτικό τρόπο που έμαθαν να δουλεύουν στο εξωτερικό, αλλά αντιλαμβανόμενες πλήρως την διαφορετικότητα του Έλληνα, τον χώρο και την εποχή στην οποία θέλησαν να επιχειρήσουν! Άλλος ένας λόγος που πέτυχαν….Δεν θέλησαν να επιβληθούν στον Έλληνα, στον Αθηναίο και μάλιστα επιθετικά, αλλά να εναρμονίσουν τον δικό τους εαυτό και την φιλοσοφία τους, με την δική του κουλτούρα.

Ο λόγος για την Ιάνθη Μιχαλάκη και της Μαρία Αλαφούζου. Η Ιάνθη είχε εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια της Κοπεγχάγης, ενώ η Μαρία υπήρξε διευθύντρια φούρνου στον Λονδίνο.

Όχι, δεν τις γνώρισα, αλλά μου έφτασε η επίσκεψη μου ως πελάτισσα στον Φούρνο για να καταλάβω τους αυτονόητους λόγους της επιτυχίας τους. Ναι, ήταν δεδομένο ότι θα πετύχουν, θυμίζοντας μας ή μαθαίνοντας μας να τρώμε πραγματικό, αυθεντικό ψωμί, που περνά και σε άλλο επίπεδο αν θέλετε μέσω των εξαιρετικών και υπομονετικών τεχνικών που ακολουθούν!

Με εντυπωσίασε θετικά από την αρχή, ότι μπαίνοντας σ ένα Φούρνο, επιτέλους μπήκα σε Φούρνο, αφού πλέον έχασε και αυτός την ταυτότητα του στο πέρασμα των χρόνων….

Πλέον στους Φούρνους, βρίσκεις λίγο απ όλα και καμιά φορά μπερδεύεσαι, αν τελικά πουλάει ψωμί ή καφέ, αν θέλει να πουλήσει ψωμί ή γλυκά…

Λίγοι κωδικοί και ξεκάθαροι, τόσοι όσοι, για να τους θυμάσαι και για να μπορείς μέσα σ ένα μικρό χρονικό διάστημα να τους γευτείς και να τους γνώρισεις όλους…

Δεν ξέρω αν τα κορίτσια ξέρουν και από μάρκετινγ, αλλά αυτό είναι ότι πιο πετυχημένο μπορεί να κάνει μια επιχείρηση στην αρχή της, χωρίς να κουράσει τον κόσμο, χωρίς να τον γεμίσει εικόνες μπερδεύοντας τον, χωρίς να έχει πρώτα αυτή βρει τους βηματισμούς της και χωρίς να έχει δει…που θέλει το κοινό να τους οδηγήσει!

Έδωσαν χρόνο στον κόσμο, αλλά και στις ίδιες, να αφουγκραστούν τυχόν δικές τους ελλείψεις και αδυναμίες, προσέχοντας με λίγα και καλά προϊόντα που θα μπορούσαν να είναι καθημερινά συνεπείς σε αυτά χωρίς καμία αυξομείωση στην απόδοση. Άφησαν τον κόσμο να τους δείξει τον δρόμο, τις επιθυμίες του, τις ανάγκες του και είμαι βέβαιη πως σιγά σιγά, θ ανοίγουν μικρά κουτάκια εκπλήξεων με νέα προϊόντα που θα προστίθενται σε όσα ήδη δημιουργούν με κύριο χαρακτηριστικό τους την ποιότητα!

Και αν εσένα δεν σου αρέσει το ψωμί, θα σου πω, να πας μέχρι την Αναγνωστοπούλου 44, για να δοκιμάσεις και αυτό γιατί μπορεί μέχρι σήμερα να μην έτυχε να δοκιμάσεις αυθεντικό-πραγματικό ψωμί και γι αυτό να μη σου αρέσει…

Και αν πρέπει να σου προτείνω 2 top επιλογές, αυτές είναι:

  • Το προζυμένιο τους ψωμί

Τα ψωμιά του Κora φτιάχνονται από προζύμι και ωριμάζουν για τουλάχιστον 16 ώρες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτό με το κακάο! Ναι με κακάο, σωστά διάβασες! Συνδυάζει την γεύση της σοκολάτας, την γλυκά του μελιού και την υπόξινη αίσθηση του προζυμιού

  • Τα κρουασάν τους

Η ζύμη του κρουασάν φτιάχνεται με βούτυρο από τη Νορμανδία και ωριμάζει για 72 ώρες. Και επειδή λατρεύω τα αλμυρά, θα σας προτείνω, αυτό με απάκι Μάνης, κασέρι και μπεσαμέλ μουστάρδας και το κρουασάν με καραμελωμένο κρεμμύδι, ψητή πατάτα, τσένταρ και θυμάρι.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι

 Τηλέφωνο: 210 3627855

Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτάν

Διαβάστε ακόμη...